La llei i la llibertat

Posted: 22 gener, 2011 in Política
Etiquetes: , , , , ,

Comentari inserit al Diari d’Andorra

És una falàcia.
La proposta d’intercanvi de seguretat a canvi de llibertats personals és un bescanvi tan vell com ho és la civilització humana. Un home en estat salvatge mata, viola i roba sense que hi hagi llei ni puniment. En aquest sentit entenc que la correcta percepció de la llei és el iuspositivisme.
No és tasca del poder l’establir el marc de convivència i respecte, és una tasca de tota i cadascuna de les parts de la societat. D’altra manera és acceptar la irresponsabilitat del ciutadà i la necessitat d’establir la presència coercitiva de l’estat en l’esfera personal.
Per descomptat que cal un codi, una llei. Però les lleis no en garanteixen automàticament el compliment. El mateix passa amb els drets reflectits en qualsevol constitució, la andorrana mateix.
Seguint aquesta lògica, crec que els legisladors duerien bastir com una de les directrius bàsiques la separació entre l’esfera pública i la personal. Malgrat que em considero d’esquerres penso que en aquest punt l’ideari liberal, però el liberal de debò, no aquesta pantomima que arrasa el planeta, ens aporta la direcció correcta.
Un exemple pràctic. Si vull fumar és cosa meva, ningú pot negar-me el dret a matar-me a base de cigarretes. Però fumar a una benzinera sí, per què poso en risc als demés.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s